2 cawan tepung gandum (apa-apa jenama pun tak kisah)
1 cawan gula halus
2 biji telur Gred B
1 sudu kecil ovelete
1 cawan santan pekat
1 sudu kecil pes pandan
Bahan-bahan lain:
1 biji kelapa parut putih
Sedikit garam
1 1/2 sudu besar tepung ubi
Gaul semua bahan di atas hingga rata. Masukkan ke dalam acuan dan ratakan.
Cara-caranya:
Pukul telur, gula dan ovelete sampai gebu. Masukkan pes pandan, santan dan tepung.
Biarkan air mendidih dahulu. Masukkan acuan yang telah diisikan dengan kelapa parut. Kukuskan sebentar. 2-3 minit. Kemudian baru masukkan bancuhan tepung. Jangan penuh sangat sebab adunan akan mengembang sedikit dalam proses mengukus.
Kukus selama 15 minit sampai masak dengan api yang sederhana.
Siap.
Dah siap letak kelapa. Macam nilah |
Bahan-bahan yang digunakan |
No comments:
Post a Comment