Asyik dengan kuih manis je. Tak boleh jadi ni. Nak kena potong kaki ke?
Sesekali kita layan kuih yang pedas-pedas pulak lah ye. Resepi Talam Berlauk ini hasil dari kelas saya belajar dengan Kak Nor di awal-awal pembabitan saya dalam dunia kuih-muih ni.
Sangat sedap. Terasa lemak masin lapisan bawah kuih talam ini beserta lauknya sedikit rasa rempah dan pedas. Memang membangkitkan selera.
Bahan-bahan:
A
600g tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar garam halus
1/2 inci halia
2200m santan
B (Dadih)
2 sudu besar tepung beras
290ml air
Kacau rata bahan-bahan A. Masakkan di atas api sederhana sehingga pekat. Curahkan ke dalam loyang saiz 10"x10'x2" yang telah siap dialaskan dengan plastik.
Kukus adunan selama 20-25 minit.
Sambil itu masakkan bahan B. Didihkan di atas api yang sederhana. Kacau hingga adunan agak pekat seperti kanji.
Bahan Lauk:
A
5 biji bawah ros kecil
5 ulas bawang putih
1/2 inci halia
B
5 sudu besar rempah kari daging
400g daging atau ayam kisar
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk perisa (pilihan)
Sedikit cili serbuk (pilihan untuk tambah rasa pedas)
C
Daun bawang
Daun sup
Cili merah dan cili hijau
Sedikit bawang goreng
Sedikit minyak untuk menumis.
Cara-caranya:
Panaskan minyak. Tumis bahan A hingga kekuningan dan naik baunya. Masukkan rempak kari yang telah dibancuh dengan sedikit air. Masak hingga naik bau dan pecah minyak. Kemudian masukkan garam dan perisa. Biar betul-betul masak baharu diangkat.
Setelah adunan lapisan bawah masak. Curahkan dadih ke atasnya. Kukus selama 3-5 minit. Kemudian baharu ditaburkan dengan lauk daging atau ayam itu tadi. Kukus selama 20-25 minit. Bila sudah masak taburkan dengan daun bawang dan sup, cili merah dan hijau beserta bawang goreng. Tunggu sejuk baru boleh dipotong.
No comments:
Post a Comment