Wednesday 8 May 2019

Resepi Pulut Panggang

Kesukaan suami saya ni Kuih Pulut Panggang. Tapi yang sedaplah.Kalau tak sedap dia tak makan.

Kalau betul cara buatnya pulut panggang ni memang syok makan. Cukup masak pulutnya dan tidak lembik. Tambah pulak intinya yang secukup rasa.

Aduh!

Jom kita lihat resepinya.

Bahan-bahan:

A
800g beras pulut
300ml santan pekat
300ml air
1 sudu kecil garam

Daun pisang untuk membungkus.(Layukan terlebih dahulu dan potong mengikut saiz yang dikehendaki)

Cara-caranya:

Kukus bahan-bahan A hingga masak. Jangan terlalu lama supaya pulut tak lembik sangat.

Bahan Inti:

A
100g cili kering (direbus dan dikisar)
80g bawang merah
80g bawah putih
80g udang kering

B
200g gula putih
2 sudu kecil garam halus (boleh tambah)
2 sudu kecil jintan manis (disangrai dan ditumbuk atau kisar)
Serbuk perisa (pilihan)

C
750g kelapa parut (dikukus selama 20 minit untuk tahan lama)

D
2 batang serai (dihiris halus)

Sediikit minyak untuk menumis


Cara-caranya:

Kisar semua bahan A hingga halus. Tumiskan di dalam kuali besar. Bila sudah naik bau, masukkan bahan B. Kacau rata. Masak hingga agak pekat. Kemudian masukkan bahagian C. Kacau rata. Akhir sekali masukkan serai yang telah dihiris halus. Kacau rata sehingga inti betul-betul masak dan kering. Biar inti sejuk dahulu baharu boleh digunakan.

Adunan ini boleh menghasilkan cucur badak dalam 40-50 biji mengikut saiz yang diperlukan.


**Gambar beserta video akan dimuat turun kemudian


No comments:

Post a Comment