Friday, 10 May 2019

Kuih Ketayap (Kuih gulung/dadar)


Bahan-bahan:

A
2 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 cawan santan
2 biji telur (3 pun boleh)
1/4 sudu teh garam
1 sudu besar minyak masak

B
50g daun pandan (dipotong kecil-kecil)
1 cawan air
Dikisar halus dan tapis. Ambil airnya.

Gaulkan kesemua bahan A didalam mangkuk. Bila sudah sebati, masukkan ke dalam mesin pengisar dan kisarkan. Tambahkan air daun pandan Kisar sehingga halus. Kalau agak pekat boleh tambah sedikit air.

Bahan-bahan Inti:

A
230g gula merah
80g gula putih
250ml air
Sedikit daun pandan

B
550g kelapa parut (muda)

C
2 sudu besar tepung gandum


Masakkan kesemua bahan A di dalam periuk sehingga gula hancur. Tapiskan. Masukkan ke dalam kuali. Masukkan bahan-bahan B Masak sehingga agak kering. Taburkan tepung gandum. Kacau rata. Tutup api bila sudah kering. Biarkan sejuk baharu digunakan.

Boleh disimpan dalam freezer untuk tempoh yang lama. Hanya perlu panaskan semula jika hendak digunakan.



No comments:

Post a Comment