Friday, 10 May 2019

Kuih Lapis Kacang Hijau


Bahan-bahan:

A
100g kacang hijau

B
230g tepung kacang hijau
50g tepung honkwee
20g tepung ubi

C
4 cawan air
250g gula merah
250g gula pasir

D
10 biji telur
5 cawan santan pekat
1 sudu kecil garam.

Sedikit pewarna hijau epal

Cara-caranya:

Panaskan pengukus terlebih dahulu.

Bahan A rebus sehingga empuk dan dilenyek sedikit. Tapi jangan sampai lumat.

Campurkan kesemua bahan C. Didihkan di atas api sehingga gula larut. Tapiskan. Curahkan adunan C ke dalam adunan B. Kacau sehingga sebati. Masukkan kesemua bahan D. Kacau rata.

Bahagikan adunan kepada 6 bahagian. 3 bahagian dengan warna asal dan dicampurkan dengan kacang hijau yang telah direbus dan dilenyek. Manakala 3 bahagian lagi ditambah dengan pewarna hijau epal.

Alaskan loyang 10"x10"x1" dengan plastik. kemudian disapukan dengan sedikit minyak dipermukaan plastik.

Mulakan dengan pengukus bahagian berwarna asal. Kukus selama 5 minit untuk setiap lapisan. Bahagian terakhir hendaklah dikukus selama 25 minit. Pastikan penutup pengukus sentiasa dilap setiap 5 minit.

Tunggu sejuk baharu dipotong.






No comments:

Post a Comment