Friday, 10 May 2019
Kuih Lapis Kacang Hijau
Bahan-bahan:
A
100g kacang hijau
B
230g tepung kacang hijau
50g tepung honkwee
20g tepung ubi
C
4 cawan air
250g gula merah
250g gula pasir
D
10 biji telur
5 cawan santan pekat
1 sudu kecil garam.
Sedikit pewarna hijau epal
Cara-caranya:
Panaskan pengukus terlebih dahulu.
Bahan A rebus sehingga empuk dan dilenyek sedikit. Tapi jangan sampai lumat.
Campurkan kesemua bahan C. Didihkan di atas api sehingga gula larut. Tapiskan. Curahkan adunan C ke dalam adunan B. Kacau sehingga sebati. Masukkan kesemua bahan D. Kacau rata.
Bahagikan adunan kepada 6 bahagian. 3 bahagian dengan warna asal dan dicampurkan dengan kacang hijau yang telah direbus dan dilenyek. Manakala 3 bahagian lagi ditambah dengan pewarna hijau epal.
Alaskan loyang 10"x10"x1" dengan plastik. kemudian disapukan dengan sedikit minyak dipermukaan plastik.
Mulakan dengan pengukus bahagian berwarna asal. Kukus selama 5 minit untuk setiap lapisan. Bahagian terakhir hendaklah dikukus selama 25 minit. Pastikan penutup pengukus sentiasa dilap setiap 5 minit.
Tunggu sejuk baharu dipotong.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment