Friday 10 May 2019

Kuih Lapis

Bahan-bahan:

A
320g tepung beras (cap 3 teratai)
180g tepung gandum
1 1/4 sudu minyak jagung

B
300ml gula pasir
750ml santan pekat
800ml santan cair
1 sude kecil garam halus
2 helai daun pandan

Sedikit perisa sirap Ros Aminah (untuk warna merah)

Cara-caranya:

Panaskan pengukus terlebih dahulu.

Masukkan kesemua bahan B ke dalam periuk. Masak sehingga gula larut. Tapiskan. Masukkan bahan A ke dalam bekas yang berisi bahan-bahan A. Kacau sehingga rata sehingga tepung tidak berpintal lagi.Bahagikan kepada 6 bahagian. 3 bahagian dicampurkan dengan sedikit pewarna merah. Manakala 3 bahagian lagi dibiarkan dengan warna asal.

Alaskan loyang 10"x10"x1" dengan plastik. Kukus selapis demi selapis selama 5 minit untuk setiap lapisan. Lapisan terakhir dikukus selama 25 minit. Petutup pengukus mestilah dilap setiap 5 minit sekali ketika mengukus lapisan yang terakhir.




No comments:

Post a Comment