Bahan-bahan:
A
320g tepung beras (cap 3 teratai)
180g tepung gandum
1 1/4 sudu minyak jagung
B
300ml gula pasir
750ml santan pekat
800ml santan cair
1 sude kecil garam halus
2 helai daun pandan
Sedikit perisa sirap Ros Aminah (untuk warna merah)
Cara-caranya:
Panaskan pengukus terlebih dahulu.
Masukkan kesemua bahan B ke dalam periuk. Masak sehingga gula larut. Tapiskan. Masukkan bahan A ke dalam bekas yang berisi bahan-bahan A. Kacau sehingga rata sehingga tepung tidak berpintal lagi.Bahagikan kepada 6 bahagian. 3 bahagian dicampurkan dengan sedikit pewarna merah. Manakala 3 bahagian lagi dibiarkan dengan warna asal.
Alaskan loyang 10"x10"x1" dengan plastik. Kukus selapis demi selapis selama 5 minit untuk setiap lapisan. Lapisan terakhir dikukus selama 25 minit. Petutup pengukus mestilah dilap setiap 5 minit sekali ketika mengukus lapisan yang terakhir.
No comments:
Post a Comment