Friday, 10 May 2019

Pulut Inti


Bahan-bahan:

A
400g pulut
1/4 sudu kecil garam
2-3 helai daun pandan

B
280ml santan

Rendam pulut 2-3 jam.Jika gunakan pulut susu tidak perlu direndam. Satukan kesemua bahan A dan kukus 15-20 minit atau sehingga pulut lembut. Kemudian gaulkan pulut yang sudah dikukus dengan bahan B.Kukus selama 10 minit atau hingga cukup masak.Kemudian sejukkan.

Bahan Inti:

250g kelapa parut
100g gula melaka
40g gula merah
85ml air
1 sudu kecil tepung gandum

Daun pisang untuk membungkus.

Didihkan air dengan gula sehingga gula hancur. Tapiskan. Kemudian masukkan kelapa parut. Kacau sehingga agak kering. Taburkan tepung gandum dan kacau rata. Bila sebati dan kering boleh tutup api.


Cara membungkus:

Bulat-bulatkan adunan pulut. Letakkan di atas daun pisang. letakkan sedikit inti kelapa dan bungkuskan seperti membungkus nasi lemak.

*Sila lihat gambar.





No comments:

Post a Comment