Thursday 9 May 2019

Peralatan yang diperlukan

Dalam masak-memasak, ukuran atau sukatan bahan sangat mempengaruhi mutu kuih, baik penampilannya mahupun kelazatannya. Disarankan agar menggunakan alat penyukat yang sama setiap kali memasak selain mengikuti sukatan yang terdapat dalan resepi agar hasilnya tidak mengecewakan. 

Alat Penyukat

Alat Penimbang
Pilih alat penimbang yang bermutu yang boleh menyukat bahan bermula dari 1 gram.
(Gambar)

Cawan Penyukat
Digunakan untuk mengukur atau menyukat bahan-bahan kering. Terdapat pelbagai model bagi isipadu dan kandungan yang sama.
(Gambar)


Bekas Penyukat (Kaca atau Plastik
Untuk mengukur atau menyukat cecair . Pilih bekas yang sesuai dengan isi kandungannya sebagai contoh 250ml, 500ml atau 1 liter.
(Gambar)


Sudu Penyukat
Digunakan untuk meyukat bahan-bahan kering. Sudu penyukat terdiri daripada gabungan 1 sudu besar, 1/2 sudu besar, 1 sudu kecil, 1/2 sudu kecil, 1/4 sudu kecil dan 1/8 sudu kecil.Sudu penyukat diperbuat dari plastik ataupun logam.
(Gambar)

Alat Memasak
Mangkuk Mengadun
Pilih yang besar permukaannya supaya tangan mudah bergerak semasa menggaul, mengacau atau menguli adunan.
(Gambar)

Kuali dan Peralatannya
Digunakan untuk menumis atau menggoreng.Kuali diperbuat dari aluminium tebal, teflon atau besi.
(Gambar)

Senduk kayu
Sesuai digunakan untuk mengacau adunan tepung terutama yang harus dimasak terlebih dahulu.
(Gambar)

Pengayak Tepung
Pilih yang berlubang kecil agar tepung yang digunakan tidak bercampur dengan kotoran atau bergumpal.
(Gambar)

Pengukus Logam
Ada yang berbentuk bulat buatan negara Thailand. Ada yang berbentuk segiempat buatan negara Indonesia.
(Gambar)

Pengukus elektrik
Berfungsi untuk memudahkan kerja-kerja menghasilkan kuih.
(Gambar)

Pengukus Buluh
Diperbuat daripada buluh. Penggunaan pengukus ini merupakan cara yang paling mudahuntuk mengukus iaitu dengan meletakkannya di atas kuali berisi air dan ditutup.
(Gambar)

Pelbagai Jenis Acuan
Acuan kuih bakar/bahulu kemboja, acuan kuih cara bunga, acuan kuih cara telur, acuan kuih lompang, acuan kuih serabai, acuan bingka tradisi dan pelbagai saiz loyang
(Gambar)

Peralatan untuk menghidang/menghias kuih
(Gambar)



No comments:

Post a Comment