Friday 10 May 2019

Kuih Tepung Pelita


Bahan-bahan:

180g tepung beras (cap 3 Gajah)
1250ml air
80g daun pandan
Sedikit kapur
Sedikit pewarna hijau epal

Cara-caranya:
Bancuh semua bahan-bahan di atas. Tapiskan ke dalam periuk. Masak sebentar sehingga agak pekat.

Di dalam pengukus susunkan acuan sampan. Letakkan 1 sudu teh gula di dalam setiap sampan. Curahkan adunan ke dalam sampan.Separuh. Kukus selama 20 minit. Penutup pengukus mestilah dilap.

(Lihat video)

Cara buat sampan dari daun pisang:

(Lihat video)

Bahan-bahan kepala:

90g tepung beras cap 3 Gajah
300ml santan pekat
700ml air paip
2 sudu kecil garam

Cara-caranya:

Satukan kesemua bahan di atas. Kemudian tapiskan. Masakkan sebentar di atas api yang kecil sehingga naik wap dan sedikit pekat. Tuangkan ke atas badan tadi. Kukus lagi sehinga 7-10 minit dengan api sederhana.











No comments:

Post a Comment