Wednesday 8 May 2019

Resepi Cucur Badak

Satu lagi kuih pedas antara kuih yang digemari ramai. Cucur badak juga antara yang menjadi pilihan saya di dalam kategori kuih pedas selain karipap. Tapi bersyarat. Adunan tepungnya mestilah lembut dengan intinya yang secukup rasa dan hanya menggunakan parutan kelapa segar. Bukan guna hampas kelapa ye. Barulah sedap dimakan.

Selain ubi keledek putih, boleh juga gunakan ubi keledek oren. Saya suka gabungkan ubi keledek oren dan putih.

Jom lihat resepi.

Bahan-bahan:

2 kilo ubi keledek putih
400g tepung gandum
1/2 sudu kecil garam

Cara-caranya:

Ubi keledek dipotong kecil-kecil dan kukuskan Bila ubi sudah empuk lenyekkan sewaktu ubi masih panas.

Bahan Inti:

A
100g cili kering (direbus dan dikisar)
80g bawang merah
80g bawah putih
80g udang kering

B
200g gula putih
2 sudu kecil garam halus (boleh tambah)
2 sudu kecil jintan manis (disangrai dan ditumbuk atau kisar)
Serbuk perisa (pilihan)

C
750g kelapa parut (dikukus selama 20 minit untuk tahan lama)

D
2 batang serai (dihiris halus)

Sediikit minyak untuk menumis


Cara-caranya:

Kisar semua bahan A hingga halus. Tumiskan di dalam kuali besar. Bila sudah naik bau, masukkan bahan B. Kacau rata. Masak hingga agak pekat. Kemudian masukkan bahagian C. Kacau rata. Akhir sekali masukkan serai yang telah dihiris halus. Kacau rata sehingga inti betul-betul masak dan kering. Biar inti sejuk dahulu baharu boleh digunakan.

Adunan ini boleh menghasilkan cucur badak dalam 40-50 biji mengikut saiz yang diperlukan.


**Gambar beserta video akan dimuat turun kemudian


No comments:

Post a Comment