Kuih kegemaran saya.
Kuih yang paling mudah dan murah kos penghasilannya. Akan tetapi kalau tidak betul cara membuat dari segi teknikalnya dan juga bahan-bahannya, memang tidak akan menjadi.
Bahan-bahan:
200g sagu biji
150g gula pasir
550ml air
2 helai daun pandan (diikat)
Sedikit pewarna merah (boleh juga guna perisa sirap Ros Aminah)
Cara-caranya:
Biji sagu dibasuh dan direndam selama 2 minit. Didihkan air bersama dengan daun pandan dan pewarna. Setelah air mendidih masukkan biji sagu. Sentiasa dikacau dengan api perlahan hingga biji sagu kelihatan jernih. Masukkan gula. Kacau rata sehingga adunan menjadi pekat.
Setelah itu masukkan adunan ke dalam acuan loyang bersaiz 8"x8"x1" yang telah dialaskan dengan plastik. Lenserkan sedikit minyak di atas permukaan plastik supaya tidak melekat dan senang dipotong.
Biarkan sejuk. Gaulkan 1/4 sudu kecil garam bersama dengan 100g kelapa parut. Pastikan hanya kelapa parut putih sahaja yang digunakan. Sebaiknya dapatkan kelapa parut dari buah kelapa yang agak muda sedikit. Barulah kick!
No comments:
Post a Comment