Friday, 10 May 2019

Talam Gula Merah


Bahan lapisan bawah:

60g tepung green pea
150g tepung beras
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula putih
Sedikit air kapur
1100ml air

Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk. Kacau di atas api kecil sehingga pekat. Tuangkan ke dalam loyang 10"x10"x1". Loyang di alas dengan plastik. Kukus selama 20. Penutup pengukus hendaklah dilap selalu.

Bahan lapisan atas:

500ml santan
600ml air
1/2 cawan gula
75g tepung beras
55g tepung green pea
1 sudu kecil garam halus.

Satukan kesemua bahan di dalam periuk. Kacau di atas api yang kecil sehingga naik wap. Curahkan adunan ke atas lapisan bawah. Lapisan bawah mestilah dilap terlebih dahulu menggunakan tisu supaya permukaan kering.

Kukus selama 20 dengan api sederhana besar.



No comments:

Post a Comment