Tuesday, 7 May 2019
Resepi Puding Jagung
Puding jagung stail dulu-dulu. Sedap dimakan sejuk. Kena pastikan teksturnya lembut tapi bukan lembik. Puding jagung yang menjadi dan sedap adalah yang masih boleh dipotong menggunakan pisau.
Puding Jagung ni sangat sedap. Lemak manis dan berkrim. Manisnya yang tidak keterlaluan dengan rasa lemak dari jagung itu sendiri.
Boleh jugak diletakkan di dalam acuan seperti gambar dibawah.
Bahan-bahan:
1 cawan tepung kastad
1 cawan gula kastor (Kak Zana kurangkan 1 1/2 sudu besar)
1 1/2 cawan air
1 tin jagung cream (boleh tambah jagung jika suka)
1 tin susu cair
1 sudu besar tepung jagung
Cara-caranya:
Masukkan air, tepung kastad dan tepung jagung ke dalam periuk. Kacau hingga rata. Guna api yang perlahan ye. Kemudian baru masukkan bahan-bahan lain. Kacau hingga rata Sentiasa kacau hingga adunan menjadi pekat dan licin. Tutup api.
Masukkan kedalam acuan. Kak Zana guna acuan apam solo. Kebetulan memang ada acuan apam solo ini dirumah.
Ataupun boleh juga guna loyang empat segi yang telah dialaskan dengan plastik.
Biarkan sejuk. Baru boleh keluarkan dari acuan ataupun dipotong jika menggunakan loyang.
Sedia untuk dimakan.
Selamat Mencuba.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment