Wednesday, 15 May 2019

Kuih Keladi Berlauk

Bila saya buat kuih keladi ni pasti ingatan saya terus mengimbau zaman kanak-kanak dahulu. Mak selalu buat kuih keladi ini untuk minum petang.

Wajib dirumah kami setiap petang ada sejenis kuih air tangan mak saya di atas meja makan.

Bahan-bahan A

3 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung ubi
3/4 cawan tepung gandum
1sudu kecil garam
1000ml santan

Bahan-bahan B
300g keladi

Bahan-bahan C
150g udang kering. (disangrai kemudian dikisar, jangan terlampau halus)

Bahan-bahan D
Bawang goreng (sebaiknya yang digoreng sendiri)
Sedikit daun bawang dan sup (dipotong halus)
Cili merah dan cili hijau (dibelah 4 dan dipotong kecil)


Cara Membuat:

1. Kukus bahan-bahan B sehingga empuk.

2. Masukkan bahan A ke dalam periuk. Kacau di atas api sederhana sehingga adunan menjadi pekat.                Kemudian masukkan keladi yang telah direbus. Kacau sekejap sehingga rata. Tuangkan adunan ke                dalam loyang 10"x10"x3" yang telah dialaskan dengan plastik. Sapukan sedikit minyak di permukaan            plastik.

3. Kukus selama lebih kurang 30 minit dengan api besar. Tutup pengukus hendaklah dilap setiap 5 minit bagi      mengelakkan wap air panas menitis ke atas permukaan kuih.

Setelah masak curahkan dadih ke atas kuih. Kemudian taburkan udang kering yang sudah dikisar halus.
Kukus semula selama 5-10 minit. Kemudian taburkan daun bawang bawang dan daun dan juga cili.

Kuih ini kebiasaannya dimakan bersama dengan sos cili.

Pasti ummmph!





No comments:

Post a Comment