Wajib dirumah kami setiap petang ada sejenis kuih air tangan mak saya di atas meja makan.
Bahan-bahan A
3 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung ubi
3/4 cawan tepung gandum
1sudu kecil garam
1000ml santan
Bahan-bahan B
300g keladi
Bahan-bahan C
150g udang kering. (disangrai kemudian dikisar, jangan terlampau halus)
Bahan-bahan D
Bawang goreng (sebaiknya yang digoreng sendiri)
Sedikit daun bawang dan sup (dipotong halus)
Cili merah dan cili hijau (dibelah 4 dan dipotong kecil)
Cara Membuat:
1. Kukus bahan-bahan B sehingga empuk.
2. Masukkan bahan A ke dalam periuk. Kacau di atas api sederhana sehingga adunan menjadi pekat. Kemudian masukkan keladi yang telah direbus. Kacau sekejap sehingga rata. Tuangkan adunan ke dalam loyang 10"x10"x3" yang telah dialaskan dengan plastik. Sapukan sedikit minyak di permukaan plastik.
3. Kukus selama lebih kurang 30 minit dengan api besar. Tutup pengukus hendaklah dilap setiap 5 minit bagi mengelakkan wap air panas menitis ke atas permukaan kuih.
Setelah masak curahkan dadih ke atas kuih. Kemudian taburkan udang kering yang sudah dikisar halus.
Kukus semula selama 5-10 minit. Kemudian taburkan daun bawang bawang dan daun dan juga cili.
Kuih ini kebiasaannya dimakan bersama dengan sos cili.
Pasti ummmph!
No comments:
Post a Comment