Friday, 10 May 2019
Kuih Cara Berlauk
Bahan-bahannya:
300g tepung gandum
1/2 sudu kecil garam halus
2 biji telur (boleh tambah 1 biji)
300ml santan
500 ml air
2 sudu makan minyak masak atau minyak sapi
Sedikit pewarna kuning telur
Cara-caranya:
Kisar kesemua bahan. Panaskan acuan. Sapukan sedikit minyak. (Sila lihat video)
Bahan-bahan lauk:
A
5 biji bawah ros kecil
5 ulas bawang putih
1/2 inci halia
B
5 sudu besar rempah kari daging
400g daging atau ayam kisar
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk perisa (pilihan)
Sedikit cili serbuk (pilihan untuk tambah rasa pedas)
Sedikit minyak untuk menumis.
Bahan hiasan
Daun bawang
Daun sup
Cili merah dan cili hijau
Sedikit bawang goreng
Cara-caranya:
Panaskan minyak. Tumis bahan A hingga kekuningan dan naik baunya. Masukkan rempak kari yang telah dibancuh dengan sedikit air. Masak hingga naik bau dan pecah minyak. Kemudian masukkan garam dan perisa. Biar betul-betul masak baharu diangkat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment