Tuesday, 14 May 2019
Talam Sagu Ceria
Rasa kuih ini tidak sama dengan kuih sagu tradisi. Cara penghasilannya juga berbeza. Resepinya juga sama sekali berbeza.
Bahan-bahan:
A
210g biji sagu
150ml santan pekat
120g gula halus
60 kelapa parut
1/4 sudu kecil garam halus
Pewarna hijau epal, kuning dan merah
Cara-caranya:
Biji sagu dibasuh dan rendamkan selama lebih kurang 5 minit.
Satukan kesemua bahan di dalam periuk. Tambahkan pewarna kuning telur. Masukkan adunan ke dalam loyang 9"x9"x3" dengan dialas plastik. Kukuskan selama 20 minit dengan api sederhana. Tutup pengukus hendaklah dilap setiap 5 minit bagi mengelakkan wap air panas ke atas adunan.
Ulangi langkah pertama tadi dan ditambahkan dengan pewarna merah pulak. Kukus selama 20 minit.
Seterusnya diikuti dengan warna hijau epal pula. Kukus selama 30 minit dengan api sederhana.
Sejukkan dahulu baharu dipotong.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment