Menggunakan bahan-bahan yang sangat mimunum. Cara membuatnya pun mudah. Sekali jalan, siap semua.
Hehehe.
Agaknya sebab tu lah orang-dulu suka buat kuih kasui ni kan. Selain dari jimat modal, nak buat pun tidaklah sesukar mana.
Tapi awasnya, walaupun mudah tetap ada cara yang harus kita ikuti supaya mendapat hasil kuih kasui yang lembut ini.
kita tengok resepinye.
Bahan-bahannya:
500g gula pasir
300ml air
100g daun pandan (dipotong kecil-kecil dan dimesin, ambil airnya)
100g tepung ubi
300 tepung gandum
1/2 sudu kecil air kapur makan
Sedikit pati pandan (jangan guna perisa pandan cap bintang tu ye, tak sedap)
Cara-caranya:
Didihkan air bersama dengan gula. Biar sehingga gula mencair. Biarkan sejuk sedikit.
Pada waktu yang sama sukat bahan-bahan lain. Satukan didalam mangkuk yang agak besar.
Masukkan air gula tadi ke dalam bekas penyukat air. Tambahkan air pandan yang sudah ditapis. Jadikan sehingga 1800ml air.
Satukan bancuhan tepung dan yang lainnya dengan campuran air gula dan pandan yang telah disukat sebanyak 1800ml itu tadi. Kacau rata. Kemudian tapiskan.
Sediakan pengukus. Didihkan air terlebih dahulu.
Gunakan loyang 9"x9". Kukus selama 40 minit. Pastikan setiap 5 minit penutup kukusan dibuka dan lapkan air wap yang jatuh di atas adunan kuih.
Bila sudah masak, biarkan sejuk dahulu. Kemudian boleh digaulkan dengan kelapa parut yang telah dicampur dengan sedikit garam. Sikit saja tau.
Tips: Kukuskan kelapa terlebih dahulu untuk memastikan kelapa tersebut boleh tahan lama.
Selamat Mencuba
No comments:
Post a Comment