Tuesday, 7 May 2019

Talam Kacang Merah

Kuih Talam Kacang Merah ini ada peminatnya sendiri. Dahulu ada satu syarikat katering ni yang suka menempah Kuih Talam Kacang Merah ini. Sedap kata mereka. Boleh dikatakan dalam seminggu mesti ada tempahan untuk Talam Kacang Merah ini. Mereka antara syarikat katering yang membekalkan perkhidmatan makanan untuk Pusat Latihan Maybank di Bangi.

Tapi dahulu harga kuih talam bukan macam sekarang. Harga untuk katerer adalah sekitar RM15-18 seloyang mengikut jenis kuih pada tahun 1998.

Harga sekarang pula mencecah RM30-36 seloyang. Harga adalah mengikut lokasi dan jenis kuih.


Jom kita tengok resepi.

Lapisan Bawah
Bahan-bahan:

150g kacang merah
180g tepung beras
40g tepung honkwee
400ml santan
650ml air
250g gula
1/2 sudu kecil garam
Sedikit pewarna merah

Cara-caranya:

Campurkan kesemua bahan di atas. Kacau di atas api hingga pekat, Tuang ke dalam acuan loyang saiz 10"x10"x2" yang telah dialaskan dengan plastik. Kukus selama 20 minit. Sambil itu siapkan bahan-bahan untuk lapisan atas.

Lapisan Atas
Bahan-bahan:
jika
500ml santan
3 biji telur
250g gula
1/2 sudu kecil garam
Sedikit pewarna kuning

Cara-caranya:

Campurkan kesemua bahan dan tapis. Masakkan sehingga naik wap. Tuangkan ke atas adunan lapisan bawah yang telah dikukus. Kukus selama 25-30 minit. Seperti biasa jangan lupa untuk lapkan penutup pengukus supaya air dari wap panas tidak menitis ke permukaan kuih.

Gunakan api sederhana besar apabila mengukus lapisan atas. Jika suhu terlalu panas, permukaan kuih akan berkedut.





**Gambar beserta video akan dimuat turun kemudian.



No comments:

Post a Comment