Kuih lompang antara kuih lama yang tetap kekal sehingga ke hari ini. Tetap ada peminatnya sendiri. Walaupun resepi kuih lompang ini sudah dipelbagaikan, yang asli juga tetap menjadi piihan.
Kuih lompang generasi baru antaranya kuih lompang keladi, kuih lompang keledek dan juga labu. Apapun saya tetap dengan kuih lompang asli dengan bahan-bahan yang sangat minimum dan mudah.
Cuma perlu tahu cara membuatnya.
Pilihan saya kuih lompang gula merah dan luih lompang pandan. Kuih lompang pandan menggunakan 100% daun pandan dan sedikit pewarna hijau epal untuk beri sedikit warna hijau yang meriah.
Jom tengok resepinya.
Bahan-bahannya:
500ml air
100g gula merah
60g gula pasir
130g tepung beras
50g tepung ubi
60g tepung hon kwee
250ml air pandan
2 sudu teh air kapur (biasa Kak Zana guna 1/2 sudu teh kapur tambah air 2 sudu teh)
Kelapa parut (kukus sebentar untuk tahan lama, tidak basi)
Sedikit garam
Cara-caranya:
Didihkan air 500ml bersama gula dan daun pandan. Bila gula larut angkat. Tapiskan air gula biar sejuk seketika.
Gaul air gula bersama dengan tepung beras, tepung ubi dan hoon kwee. Kemudian masukkan air 250ml dan air kapur. Tapiskan.
Sementara itu didihkan air. Susun acuan didalam pengukus. Panaskan acuan terlebih dahulu.
Kalau acuan tidak panas lubang kuih lompang tidak akan terhasil.
Bila acuan sudah panas, curahkan adunan ke dalam acuan.
Siap!
Selamat Mencuba.
**Tutotial penuh akan dimuat turun kemudian.
No comments:
Post a Comment