Tuesday, 14 May 2019

Kuih Keria aka Kuih Gelang

Kami orang Perak panggil kuih ini Kuih Gelang. Bila dengar orang Kuala Lumpur panggil Kuih Keria, kami jadi Pergaaakk sikit.



Bahan-bahan:

300g ubi keledek
100g tepung gandum
Secubit garam

Cara-caranya:

Ubi keledek direbus terlebih dahulu sehingga empuk. Setelah empuk terus angkat dan toskan. Lenyek ubi keledek semasa masih panas. Kemudian masukkan garam. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Uli hingga sebati. Timbangkan adunan 30g setiap satu. Leperkan adunan. buat lubang ditengahnya.

Sediakan minyak untuk menggoreng. Goreng dengan api yang sederhana. Goreng sehingga warna keria ini kekuningan barulah diangkat. Toskan.Biar sejuk.

Bahan sira:

80g gula halus
2 sudu besar air

Didihkan gula dengan air di atas kuali. Guna api yang kecil. Setelah air gula kelihatan mendidih dan agak pekat, masukkan kuih keria yang telah digoreng. Kacau sehingga semua bahagian kuih keria ini disaluti dengan gula dan kering. Terus angkat dan hidangkan. Jangan dibiarkan di dalam kuali. Kuih keria akan melekat.




No comments:

Post a Comment