Wednesday, 15 May 2019
Kuih Cek Mek Molek
Bahan-bahan:
300g ubi keledek
60g tepung gandum
1 sudu makan marjerin
Inti:
Gula pasir atau gula merah
Kelapa manis gula merah
Cara-caranya:
Rebuskan ubi keledek sehingga empuk. Setelah empuk toskan airnya dan lenyek ubi tersebut ketika ia masih panas. Biarkan sejuk seketika.
Masukkan marjerin. Gaul rata. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga habis.
Bahagi adunan tadi kepada beberapa bahagian dengan setiap satu beratnya 30g. Leperkan dan masukkan inti gula pasir atau gula merah anggaran 1/2 sudu makan gula. Boleh juga gantikan dengan inti kelapa manis. Buatkan bentuk bujur.
Setelah siap semua, boleh terus menggoreng dengan api yang sederhana.
Kuih ini juga boleh dijadikan sebagai kuih sejuk-beku.
Kuih hanya perlu digoreng separuh masak. Toskan. Biarkan kuih ini sejuk. Kemudian baharu diletakkan ke dalam bekas yang sesuai.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment