Bahan-bahan:
A
200g ubi keledek putih
B
300g tepung pulut
8-10 helai daun pandan
1 sudu besar tepung ubi
Beberapa titik pewarna hijau epal
200ml air
Secubit garam
C
100g gula melaka (dipotong kecil)
D
Secubit garam
250g kelapa parut
Cara-caranya:
Rebuskan ubi keledek sehingga empuk. Lecekkan ubi semasa masih panas. Biar sejuk. Potong halus daun pandan kemudian kisarkan dengan 200ml air. Kemudian tapis.
Masukkan tepung pulut dan tepung ubi ke dalam bekas ubi keledek yang telah dilecek. Curahkan air sedikit demi sedikit. Tambahkan sedikit pewarna hijau epal dan secubit garam. Gaul rata. Jika agak keras boleh tambahkan lagi air daun pandan.
Ambil sedikit adunan tepung dan masukkan gula melaka yang telah dipotong kecil. Bulatkan.Sementara itu didihkan air untuk merebus bebola onde onde yang telah siap digentel. Masukkan bebola onde onde ke dalam air rebus. Tunggu sehingga bebola onde onde timbul baharu diangkat. Biarkan airnya kering dan letakkan ke dalam bekas kelapa parut.
Kelapa parut mesti dikukus dahulu selama lebih kurang 10 minit. Gaulkan dengan garam dan biarkan sejuk sebelum digunakan.
No comments:
Post a Comment