Friday 10 May 2019

Talam Srikandi



Bahan-bahannya:
Bahagian bawah
400g pulut (direndam sekurang-kurangnya 4 jam)
200 ml santan pekat
200 ml air
1 1/4 sudu teh garam (boleh kurangkan)

Bahagian lapisan tengah:
120g biji sagu (boleh guna biji sagu bewarna hijau atau tambahkan pewarna hijau epal)
65g gula
85ml santan pekat
30g kelapa parut
50g kacang hijau atau kacang merah yang telah direbus dan dilenyek
1/2 sudu teh garam
Sedikit pewarna hijau

Bahagian lapisan atas
25g tepung beras
25g tepung gandum
35g tepung ubi
1/2 sudu teh garam
50g gula castor
150ml air
Sedikit pewarna


Cara-caranya:

Untuk bahagian bawah (pulut)
Kacau rata santan yang telah dicampurkan dengan garam. Satukan pulut dan bancuhan santan. Kemudian tanak pulut hingga lembut.

Masukkan pulut yang sudah ditanak kedalam loyang saiz 10"x10"x3". Loyang terlebih dahulu dialaskan dengan plastik saiz 14"x14". Tekap pulut dengan spatula yang keras hingga pulut mampat dan padat. Kukuskan adunan pulut selama 10 minit. Curahkan adunan lapisan tengah.

Campurkan kesemua bahan lapisan tengah. Curahkan ke atas lapisan bawah. Kukus selama 30 minit. Kemudian curahkan adunan lapisan atas. 

Satukan kesemua bahagian lapisan atas kedalam mangkuk. Kacau rata. Kemudian tapiskan. Masakkan adunan ini hingga naik wap dengan menggunakan api yang kecil. Curahkan ke atas adunan awal. Kukus selama 25 minit dengan api sederhana besar.

Penutup pengukus hendaklah dilap setiap 5 minit sekali bagi memastikan air dari wap panas tidak menitis.



No comments:

Post a Comment