Friday, 10 May 2019
Talam Ubi Sagu
Bahan-bahan:
700g ubi parut
100ml santan pekat
1/4 sudu kecil garam
230g gula putih
(jika tiada ubi kuning, boleh gantikan dengan sedikit pewarna kuning telur)
Cara-caranya:
Campurkan kesemua bahan di atas. Masak sehingga naik wap. Tuangkan ke dalam loyang. Kukus selama 25 minit dengan api besar. Guna loyang 10"x10"x1". Alaskan loyang dengan plastik. Kemudian tuangkan lapisan atas.
Bahan-bahan lapisan atas:
300g sagu kecil
150g putih
100g kelapa parut
1/2 sudu kecil garam
200ml santan
Sedikit pewarna coklat.
(Adunan di atas boleh dibahagikan kepada 2 bahagian. Warna hijau dan warna coklat bagi menambahkan keceriaan)
Cara-caranya:
Satukan kesemua bahan di atas. Tuangkan ke atas lapisan bawah yang sudah dikukus. Kukus selama 25 minit dengan api sederhana besar.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment