Bahan-bahan Pastri:
500g tepung gandum
150g minyak masak
50ml air
Secubit garam
Cara-caranya:
Panaskan minyak. Curahkan minyak ke dalam bekas yang telah dimasukkan tepung gandum. Gaul perlahan sehingga menjadi seperti serbuk. Kemudian masukkan garam dan air. Uli sehingga sebati. Air boleh gunakan air ais atau pun air paip biasa. Jika menggunakan air ais, pastri akan menjadi lebih rapuh.
Timbang adunan mengikut saiz yang dikehendaki. Bulat-bulatkan. Rehatkan sebentar. Kemudian canaikan doh menjadi bentuk bulat. Siap untuk dimasukkan inti.
Bahan-bahan Inti:
A
1 labu bawang besar
2 siung bawang putih
1/2 inci halia
B
200g daging atau ayam kisar (boleh digantikan dengan udang kering 50g atau lebih jika menggunakan ubi keledek)
C
3 sudu besar rempah kari daging
Sedikit cili serbuk (jika mahu pedas)
Garam secukup rasa
Sedikit gula
D
500g ubi kentang (boleh gantikan dengan ubi keledek putih)
Sedikit daun sup (dipotong halus)
Sedikit minyak untuk menumis
Cara-caranya:
Ubi kentang dikupas dan dipotong dadu.
Panaskan minyak. Tumiskan bahan-bahan A. Bila sudah naik bau, masukkan Bahan-bahan C. Kacau rata sehingga naik minyak. Kemudian masukkan daging atau ayam kisar. Kacau lagi. Setelah itu masukkan ubi kentang. Boleh tambahkan sedikit air. Kacau. Biarkan sehingga ubi empuk. Bila inti hampir kering dan cukup rasa masukkan daun sup yang telah dipotong. Kacau sebentar dan boleh diangkat.
No comments:
Post a Comment