Friday, 10 May 2019
Resepi Apam Butter
Bahan-bahan Caramel
A
200g gula putih
20ml air paip
250g mentega atau marjerin
Bahan-bahan lain
B
250g gula putih
3 biji telur
2 sudu kecil soda bicarbonat
C
1 tin susu cair
D
300g tepung kek atau tepung kek
Cara-caranya:
Sediakan caramel terlebih dahulu dari bahan-bahan A.
Kacau rata semua bahan-bahan B dan pukul hingga kembang. Masukkan kesemua bahan C dan pukul lagi dengan kelajuan tinggi menggunakan mesin pemutar. Masukkan pula bahan D dan pukul secara perlahan. Akhir sekali masukkan bahan A. Pukul sekejap sahaja. Adunan ini mesti diperap selama 6 jam dan dibalut dengan plastik dipermukaannya. Kemudiannya dikukus selama 15 minit dengan api yang kuat.
Selepas dikukus tuangkan adunan ke dalam jag dan rendamkan dengan air sejuk.
Sudukan adunan ke dalam acuan. Hanya 3/4 dari acuan.
Kukus selama 10 minit dengan api sederhana.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment