Friday, 10 May 2019

Resepi Apam Butter


Bahan-bahan Caramel

A
200g gula putih
20ml air paip
250g mentega atau marjerin

Bahan-bahan lain

B
250g gula putih
3 biji telur
2 sudu kecil soda bicarbonat

C
1 tin susu cair

D
300g tepung kek atau tepung kek


Cara-caranya:

Sediakan caramel terlebih dahulu dari bahan-bahan A.

Kacau rata semua bahan-bahan B dan pukul hingga kembang. Masukkan kesemua bahan C dan pukul lagi dengan kelajuan tinggi menggunakan mesin pemutar. Masukkan pula bahan D dan pukul secara perlahan. Akhir sekali masukkan bahan A. Pukul sekejap sahaja. Adunan ini mesti diperap selama 6 jam dan dibalut dengan plastik dipermukaannya. Kemudiannya dikukus selama 15 minit dengan api yang kuat.

Selepas dikukus tuangkan adunan ke dalam jag dan rendamkan dengan air sejuk.

Sudukan adunan ke dalam acuan. Hanya 3/4 dari acuan.

Kukus selama 10 minit dengan api sederhana.






No comments:

Post a Comment