Friday, 10 May 2019

Bingka Labu

Bahan-bahan:

A
300g tepung gandum
450g gula halus
120g marjerin
1 1/2 sudu kecil garam

B
6 biji telur
400ml santan
1200 g labu kuning. (Buang kulit, kukus dan timbang)

Cara-caranya:

Kacau bahan-bahan A sehingga menjadi serbuk. Kisarkan bahan-bahan B sehingga halus. Masukkan ke dalam periuk yang sesuai. Satukan bahan A dengan bahan B. Kacau di atas api sehingga adunan menjadi pekat sedikit.

Kemudian curahkan adunan ke dalam loyang 9"x9"x3". Loyang disapukan dengan minyak ataupun marjerin terlebih dahulu.

Bakar selama 1 jam dengan suhu oven 180'C.

Adunan ini boleh juga dibakar dengan mengunakan acuan bahulu kemboja atau acuan kuih bakar. Kemudian ditaburkan dengan sedikit bijan.






No comments:

Post a Comment